rose

Розата е едно от най-древните растения на земята, почитта и любовта към което са се запазили непокътнати през вековете. Култивирана за първи път в Централна Азия – прародината на древните българи, “кралицата на цветята” удивлява и до днес със своето изящество, аромат и полезни свойства.

Възпявани като дар от Бога, цветовете й красели прохладните царски покои и косите на най-знатните хубавици. Съществувал е дори древен арийски закон, гласящ че всеки, който донесе на владетеля на страната роза, може да го помоли за всичко, което пожелае.

Розата е нежно вдъхновение, чиста любов, живот, вечност. Нейният аромат и красиви форми са се вплели дълбоко в човешкия бит, изкуство и ценности по целия свят от най-древни времена до наши дни.

Розата е ключов елемент в иконографията и обредната практика на редица религии – свързвана е с Изида, Афродита, със Света Богородица, с индийската богиня Лакшми, със сълзите на пророка Мохамед и др. Намираме розата в емблемата и отличителните знаци на много древни учения, мистични братства, в личните печати на важни исторически личности и особено силно в българските народни обреди и тайнства, което потвърждава огромната значимост и приложение на розата в житейския цикъл на човека.

Днес българите са сред малкото народи, които продължават да съхраняват знанието и любовта си към розата, превръщайки я в един от символите на Родината.

Нещо повече – има много исторически доказателства, които потвърждават, че по нашите земи още от времето на траките и римляните е бил силно застъпен култът към розата. Античният автор Плиний Стари разкрива, че древните траки познавали и отглеждали в провинциите си цели 12 вида рози, като редовно отдавали почитта си към боговете, поднасяйки им тези ароматни дарове.

Археологическите проучвания на търговското селище Емпорион Пистирос, датирано към Vв.пр.н.е. разкриха огромно светилище в близост до останалите постройки в района на селището. Според химичен анализ на останките от каменния олтар в него без съмнение са се извършвали ритуали с употребата на елей от рози и розово масло. Този факт се обяснява и с разпространеното в миналото убеждение, че розата е символ на прераждането и благодатта на боговете. В древноримските и тракийските пиршества и оргии дори са разпръсквали розова вода като средство срещу махмурлук, както и за освежаване силите на присъстващите.

Пак в района на гр. Пазарджик или сърцето на Древна Тракия е открита и най-ранната сечена монета с изображение на роза. Датирана от времето на одринския владетел Амадок или Аматок (389-356г.пр.н.е.) този рядък и ценен артефакт ясно показва колко голямо значение е имала розата в живота на предците ни.

В гробница в близост до гр. Хисаря пък са намерени останки от стенна живопис с изображения на рози и други цветя. Всички тези находки свидетелстват за огромната почит, която древните хора са изпитвали към розата. България несъмнено е била люлка на древни цивилизации, които също така са били и сред първите опознали и извисили ролята на това изящно цвете до свещена.

Розата е символ на чистота и невинност. Тя е знак за пречистване и приобщаване. Неслучайно мотиви с розови цветове откриваме и в по-късни времена – вплетени под формата на пъстри шевици в българските народни костюми, втъкани в килимите и плетивата на нашите баби. Месенето на обредния хляб с мълчана вода, нощувала под розов храст, ритуалите розобер и розоварене изобилстват от красиви тайнства, които биха били невъзможни без присъствието, силата и чудодейните свойства на кралицата на цветята – нейно величество Розата.

Нека запазим това богатство завинаги!

Съвети за прилагане на етеричните масла от роза:
  • МАСАЖИ

Сложете 15-25 капки етерично масло към 50 мл растително масло. Подходяща смес за масажи, болки или просто за глезене на кожата.

  • ВАНА

Един от най-приятните начини за използване на маслата. Непосредствено преди влизане във ваната сложете 3-5 капки от избраното етерично масло, разбъркайте и се наслаждавайте. След ваната не се къпете с душ гел или сапун. Кожата ще запази аромата сякаш сте използвали скъп парфюм. Подходящ метод при стрес, вяло кръвообращение, кожни проблеми.

  • БАНИ НА КРАКАТА

При уморени крака, гъбички и простуди сложете 3-4 капки подходящо масло в леген с гореща вода и потопете краката.

  • АРОМАЛАМПА

Капнете 5-10 капки в топла вода и оставете неароматизирана свещ да гори 30-60 мин. По този начин се атакуват вирусите и микробите в помещението, а уханието е много по-приятно от синтетичните ароматизатори.

  • ИНХАЛАЦИЯ

В гореща, но не вряща вода сложете 2-3 капки подбрани масла и вдишвайте 10 минути със затворени очи. Подходящ метод при настинки, хрема, дихателни проблеми. Парните инхалации не са подходящи за астматици.

  • СПРЕЙ

В 10 мл вода сложете 10-15 капки и напръскайте в помещението, като пазите очите. Подходящо за освежаване на въздуха в хотелски стаи и на други места, където не разполагате с аромолампа.

  • ГАРГАРА, ЖАБУРЕНЕ

При болни зъби и венци, лош дъх, фарингит и др. сложете 1 капка в 100 мл вода и направете гаргара или жабурете, докато водата свърши. Водата не се гълта.

  • НОСНА КЪРПИЧКА

Капнете 1-2 капки на чиста неароматизирана носна кърпичка, поставете плътно до носа и вдишайте. Подходящо за употреба, когато сте навън или не разполагате с аромалампа.

  • ДИРЕКТНА ИНХАЛАЦИЯ

Вдишайте направо от шишето. Подходящо за използване, когато сте навън или нямате на разположение аромалампа. Подходящо и за астматици при опасност от пристъп.

  • КОМПРЕСИ

В плитък съд налейте топла вода, прибавете 1-2 капки масло, разбъркайте и топнете кърпата за компреса, така че да поеме масления слой. Подходящо при кожни проблеми и висока температура.

За заявки и информация:

Цветомир Цонев, tmobrose@gmail.com